Gardens formål & Historie

Formålet med garden er at kunne tilbyde piger, små som store, en musikalsk grunduddannelse. Det skal være sjovt at være i Den Jyske Pigegarde, Aarhus. Vi bestræber os på at give pigerne en masse oplevelser ved at spille og vi erfarer at det supplerer indlæringsevnen. Samtidig vil vi gerne opnå en professionalisme ved at være konkurrencedygtige med hensyn til arrangementer i ind- og udland. Arrangementer sørger for, at Den Jyske Pigegarde har de fornødne midler til at vedvare som fritidsinteresse.
Fællesskabet i garden er en meget vigtig del, som lærer pigerne at tage ansvar for dem selv og andre. De lærer at alle er lige vigtige og ingen kan undværes på trods af alder og evner.
Garden er en sund fritidsinteresse, som giver en god ballast livet igennem og ikke mindst veninder for livet.

HISTORIE

Med 40 år på “bagen” må man sige at der er megen historie i garden, men samtidig kan det være svært at huske alle årene. Den Jyske Pigegarde har derfor sat sig for at få lagt gardens historie ind på vores hjemmeside, og med hjælp fra Helle Nielsen har vi fået lavet nedenstående historiske gennemgang af gardens 40 første år.
Den Jyske Pigegardes historie er også offentliggjort i gardens Jubilæumsskrift, som blev lavet af Helle Nielsen og Marianne Christiansen i forbindelse med jubilæumsreceptionen den 13.september 2005.

Den historiske gennemgang er inddelt i 10 års periode, og her kan du læse om Den Jyske Pigegardes første 40 år.

Den Jyske Pigegarde, Aarhus er stiftet den 13. september 1965 af Else og Kaj Jørgensen. Sammen med Inga og Ove Elbek dannede de 2 par gardens første ledelse.
Garden er sammensat af et harmoniorkester, et trommekorps, dansepiger, fanebærer og gardens yngste medlemmer som politibetjente. Gardens første instruktør var Leonard Fischer.
De første uniformer blev syet hos skræddermester J. Jensen Skorup, Aarhus, efter ide af Lone Lander der var blandt gardens første medlemmer. Uniformen består af bordeauxfarvet jakke med guldbånd, guldknapper, guldlyre på kraven, guldepauletter på skuldrene, hvide snore, bordeauxfarvet skråhue med guldbånd, hvidt bandole med gardens logo og Århus byvåben, hvid nodetaske, hvid plisseret nederdel, hvide støvler og handsker. Gardens dansepiger og fanebærer har hvid uniformsjakke, desuden har dansepigerne høje hvide hatte. I form af vinkler bæres gardens årstegn på venstre ærme og udnævnelser på højre ærme.
Gardens første koncert fandt sted i Møllevang Skolens aula den 16. april 1966, den 20. april blev garden præsenteret ved en march gennem Århus og derefter modtagelse ved Århus Rådhus.
Garden blev hurtig kendt for sit musikalske repertoire og som et moderne pigeorkester i smukke uniformer.

Ved utallige lejligheder har der været sendt bud efter garden. Nogle af højdepunkterne har været følgende:

1966-1974 i Danmark:
Den Jyske Pigegarde, Aarhus var den første garde, der afløste Tivoli Garden i København, garden har spillet i Tivoli mange gange siden. Børnehjælpsdage i København. Medvirkning ved Tronfølgerparrets modtagelse i Århus. Modtagelse af turistskibe i Århus Havn. Århus Stiftstidendes 175 års jubilæum. Jyllands Postens 100 års jubilæum. Demokratens 90 års jubilæum. Indvielse af Limfjords tunnellen og Lillebæltsbroen. Indvielse af Vejlby-Risskov Hallen og Viby Centeret. Koncert på Gråsten Slot hvor Dronning Ingrid modtog gardens første LP-plade. Landsgarderstævnet i Auning.

1966-1974 i udlandet:
På første tur den 30, april 1966 fløj garden fra Tirstrup til Düsseldorf for at medvirke i 1. maj fest i Essen. Med fly til München og Mannheim 1, maj fester. Duisburg også med fly. Pinsefester i Albersdorf, venskabet med byen er også eksisterende i dag. Turnéer til Rotenburg, Nordre Ney, Hamburg, Schecell, Bremen, Wisselhøvede, Køln, Lübeck, Ratzeburg og langs den tyske Østersøkyst, Legoland i Sierksdorf Tyskland. 5 dages tur til Wien for eksportfremstød for danske juletræer, Skyttefester og flere sommerturer  på Sild. Karneval i Oberhausen og Duisburg, Europadagen i Paderborn, bankjubilæum i Hannover, Musik og Sportsshow i Køln og Bochum. Tysk TV præsentation af de tyske olympiadedeltagere.

1975-1984 i Danmark:
Indvielse af gågaderne Frederiksgade og Skt. Clemens Stræde. Indvielse af Spies Rejser Billund. Indvielse af gardens klubhus.Tivoli København. Jyske Banks 10 års jubilæum i København. Nibes 250 års jubilæum. Nyt Føtex i København. Ballerup Centeret og festuge i Stege. Landsgarderstævnet 1976 i Auning, garden fik to 1. pladser i koncert og march.Ved stævnet i 1978 fik garden fire 2. pladser i koncert, march,  trommekorps og tattoo. Når garden er hjemme i Århus, spilles der for Søndergade- sammenslutningen i Århus på Strøget fredag og lørdag. Garderfestival i Jesperhus Blomsterpark. Garden spillede for Dronning Elisabeth af England foran Århus Domkirke. Åbning af Nordisk Gymnastikfestival i Herning. Åbning af studie 12 Danmarks Radio. Århus Toldvæsen, Etatens 350 års jubilæum. Garden indspiller et kassettebånd. V.M. i dans i Århus.

1975-1984 i udlandet:
Spillede 5 gange på Sild. Fodboldkamp Hamburger Sport Verein og Manchester i Hamburg. Jeanne d`Arc`s fest i Orleans Frankrig. Byfest i Calais Frankrig. Festival i Karlshamn Sverige. 2 gange Musikschau Der Nationen Stadthalle Bremen, og 1 gang i Hannover. Musikschau i Køln og Marstal i Tyskland. EF topmøde i Duisburg. Blüten und Trachtenfest i Melle. Påsketur til Israel. 3 gange til byfest i Stade Tyskland. 8 dages turné til Nordtyskland. Sportspressefest i Dortmund. Sommertur til Spanien og Gibraltar. TV ZDF “ Wir War´s heute mit Revue”? med Harald Juhnke i Hannover.

1985-1994 i Danmark:
Garden spillede ca. 140 gange på Strøget. I 1985 sendte Århus Lokal TV over 4 søndage optagelser fra gardens sommertur til Spanien og Gibraltar. Cirkus Benneweis 100 års jubilæum i Tangkrogen. VM i dans. Landskamp Danmark-Polen på Århus Stadion. Indvielse af Storcenter Nord Århus. Spillede på scenen ved Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg. Parkunderholdning i Botanisk have hver sommer. Modtagelse i Århus af Dronning Margrethe og Prins Henrik, i anledning af parrets sølvbryllup. Gardens 25 års jubilæum fejres i Vejlby-Risskov Hallen. Garden spillede i Tivoli  København 4 gange. Kassettebånd indspilles. Garden har spillet 10 gange til Jul i Gammel By.

1985-1994 i udlandet:
Sommerture til Spanien og Gibraltar 1985 og 1988. EXPO 92 Verdensudstillingen i Sevilla garden spillede på Danmarksdagen for Dronning Margrethe og Prins Henrik derefter turné på Solkysten og Gibraltar. Byfester i Lille og La Gorche Frankrig. Festival i Rostock, hvor garden fik kulturprisen i 1985 og 1.pladsen i tattoo i 1989. Musik Der Nationen Hannover og Bremerhafen. Politi- og Musikshow i Rostock. Skyttefest 2 gange på Sild. Dansk uge i Hannover. Blomsterfest i Debrecen Ungarn 2 gange. Sommertur til Sct. Petersborg, Rusland. TV NDR i Hamburg. Glückstadt 375 års jubilæum. Garden spillede i Disneyland Paris og under Eifeltårnet.

1995-2005 i Danmark:
Sommerophold i Søhøjlandet Gjern. Åbning af Århus Å ved Magasin. Folkedansernes 100 års jubilæum. Garden spillede ved Thorkild Simonsens afskedsreception på Århus Rådhus. Fodboldturneringer Kattegat Cup i Grenå, Pondus Cup i Nørresundby, Vildbjerg Cup og Anders And Cup. Århus fejrede Dronning Margrethes 60 års fødselsdag, garden spillede på Kloster Torv. Indvielse af Atletion Arenaen i Århus. DM i dans. Garderfestival i Tivoli Friheden. Garden spillede og blev interviewet i TV 2 om gruppen TV 2. Garden blev udtaget til at deltage i festlighederne i København den 14. maj 2004, da kronprinseparret Frederik og Mary blev gift. Garden spillede på Rådhuspladsen og gik derefter karet-ruten. Garden var også repræsenteret ved parrets modtagelse i Århus. Heidi Nielsen blev interviewet i TV programmet “ Go`aften Danmark” i anledning af, at Heidi var blevet kåret som den 2. bedste tamburmajor ved VM i tattoo i England 2004. Trommekorpset var med Lars Lilholt Band på turné. Garden arrangerede DM for bygarder i 2005 sammen med Århus Pigegarde. Gardens 40 års jubilæum fejres i Århus Firmasportsbygning.  Garden spillede for 34. gang til Nibes Sildemarked og for 35. gang til julemarked i Kolind. Garden indspillede CD.

1995-2005 i udlandet:
Garden holder pinse for 38. gang i 2005 i Albersdorf. Sommerturné til Nice, Frankrig og Monaco. Byfest i Casstellon Spanien. Sommertur til Spanien og Gibraltar. Disneyland Paris og karneval i Evreux . Byfest i Valreas Frankrig. Joost`s Ostsee Expres Busreisen Rostock. Sommertur til Lido de Je`solo Italien.” Musikparade der Nationen” Hannover. Gardens sommertur 2000 gik til Beijing Kina, i anledning af  50 års jubilæet for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Kina, garden gav koncert og marcherede på  Den Kinesiske Mur. Musikshow Rostock. Sommertur  til Union Lido Italien, hvor garden boede i telte. OZ- Boulevardfest i Rostock. Sommertur til Spanien og Gibraltar i 2002. Karneval i Neuchätel i Schweiz. Sommertur til Kiskörös i Ungarn i 2003 Heidi Nielsen blev kåret som bedste tamburmajor i den internationale konkurrence i Ungarn. VM i tattoo i Bournemouth England 2004 garden blev nr. 18. Heidi Nielsen blev kåret som den 2. bedste tamburmajor. Sommertur til Kiskörös i Ungarn 2005, garden vandt 1.pladsen i show og tattoo. Jubilæum i Hamburg.